Tudatosság a játszótérgyártásban

2015.10.14.

Cikkek

Milyen típusú játszóteret építsünk?


s

Ha játszótérépítésbe kezdünk, a legfontosabb azt megvizsgálnunk, hogy milyen korcsoport részére szeretnénk azt létrehozni. Egy óvodás és egy általános iskolás korban lévő gyermeknek egészen más igényei és képességei vannak, így a számukra épített játszótereknek is más-más ismérvekkel kell bírniuk.   


Játszótér tervezés, kivitelezés és telepítés óvodákba

Az óvodás kor kimagasló fontossággal bír a gyermeki fejlődésben. Életük első 6-7 évében rohamos fejlődésnek indulnak szellemi és fizikai képességeik, szivacsként szívják magukba az őket körülvevő világból érkező ingereket. Megismerkednek a fizika alapvető törvényszerűségeivel, közösségük belső szabályaival, megkötik első barátságaikat.

 

Tanulás és készségfejlesztés a játszótéren, biztonságban

A játszóterek különösen fontos szerepet kapnak ebben a fejlődésben. A javarész a felnőttek számára optimalizált, lebetonozott világunkban egy igényes játszótér aprócska sziget a gyermekek számára, ahol közösségi élményeket szerezhetnek, önfeledten szórakozhatnak. Ők persze nem tudják, de ez a játékkal eltöltött idő az egyik legfontosabb alkotóeleme fejlődésüknek. A horzsolások – mint oklevelek – mutatják azt, hogy a kisember újabb törvényszerűséggel találkozott, és új tapasztalatot szerzett. Egy igényes játszótérnek elő kell segítenie a tanulást, a mozgáskultúra fejlődését, a szociális készségek kialakulását. Ez komoly kihívást jelent a játszótérgyártók felé, aminek sajnos nem mindenki tud megfelelni. Nézzük hát, hogy mikre kell odafigyelni egy óvodáskorúaknak szánt játszótér elkészítésénél:

 

Biztonság és funcionalitás - hogy a szülő is nyugodt lehessen

Az első, és talán a legfontosabb szempont a biztonság. Egy szülő sem engedi jó szívvel gyermekét olyan játszóeszközökhöz, amelyek veszélyesek lehetnek. Nem az apróbb horzsolásokra, zúzódásokra gondolunk, hiszen ezek természetes velejárói a tanulási folyamatnak, hanem a nagyobb sérülésekre, melyek elkerülése erkölcsi és törvényi kötelességünk. Fontos a megfelelő ütéscsillapító réteg kialakítása, a hegyes, éles részek elfedése. Oda kell figyelni minden lehetséges veszélyforrásra, és a lehető legalacsonyabb szintre csökkenteni azok számát. A közületi játszótereknek minden esetben TÜV tanúsítvánnyal kell rendelkezniük, ami igazolás arról, hogy a játszótér minden biztonsági előírásnak megfelel. Célszerű magáncélra is olyan gyártótól vásárolni, aki rendszeresen szállít közületeknek, hiszen ők tisztában vannak – az egyébként igen részletes, mindenre kiterjedő – biztonsági előírásokkal.

 

A gyermekek örömére: a játék élmény mint fontos elem a játszóterek tervezésekor

A második szempont a gyermekek szórakozása, csúnyábban mondva felhasználói élménye. Fontos, hogy a játszótér megnyerő külsővel rendelkezzen, hiszen a gyerekek szívesebben játszanak szép, igényes játszóeszközökön. Az óvodás korban lévőknél fontos, hogy elősegítsük a képzelőerő fejlődését; ezt a legkönnyebben egy tematikus játszótér létrehozásával érhetjük el. Ez lehet egy játszóvár, egy játszóhajó, a lényeg, hogy ne egy egyszerű hintát kapjanak a gyerkőcök, hanem egy olyan közösségi teret, ahol közösen játszhatnak szerepjátékokat, találhatnak ki történeteket.

 

Mozgáskoordináció és erőnlét: játékos fejlődés a játszótéren

Továbbá fontos az is, hogy a játszóeszközök fejlesszék a kicsinyek mozgáskoordinációját, erőnlétét. Olyan felületeket kell létrehozni számukra, ahol biztonságos körülmények között mérhetik össze-, és javíthatják ügyességüket. Erre jó megoldások lehetnek a kisebb rámpák, mászókák, de ne feledjük: ebben a korban első a biztonság!

Szerző: Robinia Group

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék: játszótér

Kommentek


Kerti fa játszóterek

Bár egy magáncélra szánt játszótérnek kevesebb előírásnak kell megfelelnie, mint közületi társainak, cégünk ezeket is ugyanolyan gondossággal, szakértelemmel készíti el.  Az akácfa tartósságának és a minőségi tartozékok időtállóságának köszönhetően játszóeszközeink többgenerációs termékek, még az unokák is örömüket lelik majd benne!

Közterületi fa játszóterek

A közületi játszóeszközök extrém igénybevételenk vannak kitéve. Az általunk készített akácfa játszóterek azon kívül, hogy esztétikus, gyermekbarát megjelenéssel bírnak, gond nélkül állnak ellen a természeti hatások és a gyermekek okozta megpróbáltatásoknak. Minden játszóeszközünk TÜV tanúsítvánnyal rendelkezik, az újakat igény szerint tanúsíttatjuk! 

Mitől lesz biztonságos egy játszótér?

Milyen a biztonságos játszótér?


Ma már nincs olyan szülő, akinek ne lenne fontos, hogy milyen játszótérre viszi gyermekét. Hisz egy jó játszótérnél alapvető, hogy annak biztonságosnak kell lennie.

Akác játszótorony

Kötőelemek és felületkezelés


Az akácfa rendkívül jó alapanyag játszóterek gyártásához, de önmagában nem elég a sikerhez. Oda kell figyelni a proffesszionális telepítésre, a megfelelő kötőelemek használatára, hiszen csak így biztosítható az igazán minőségi végeredmény.

2472 Kajászó, Rákóczi út 2/A 
Üres H-P 6:00-14:30, Sz-V zárva

Honlapkészítés WebdesignExpedient
Marketing tanácsadásKeresőoptimalizálás:
Marketing Professzorok

Tel.: +36 22 455-702, Fax: +36 22 455-702